Close

TOPSPORTCENTRUM ROTTERDAM

‘Een topsport locatie met optimale verlichting voor zowel publiek, televisiekijkers en natuurlijk sporters zelf, zonder te verblinden.’ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Het Topsportcentrum Rotterdam en Holland Elektrotechniek werken al heel wat jaren prettig samen waar het gaat om onder andere de verlichting.

De eerste jaren betrof dat voornamelijk het leveren van gaslampen, spaarlampen en TL-buizen die in het sportgebouw werden gebruikt.

In een dergelijk groot gebouw gaat dat jaarlijks om heel wat lampen. De samenwerking was goed en werd steeds intensiever.

Er werd samen nagedacht over elektrotechnische problemen en Holland Elektrotechniek realiseerde een aantal efficiënte oplossingen.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Ook werd een aantal jaren geleden in goed onderling overleg samen de volledige overstap gerealiseerd naar Led verlichting.

Wat is het Topsportcentrum Rotterdam?

Het Topsportcentrum Rotterdam is een grote overdekte sport accomodatie in Rotterdam, gelegen naast het Feyenoordstadion.

Het centrum heeft de beschikking over vier indoorhallen en werd in het jaar 2000 geopend. Er zijn twee grote indoorhallen: ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Topsporthal 1 heeft een toeschouwerscapaciteit van 2400 mensen en Topsporthal 2 kan 1000 toeschouwers huisvesten.

Naast de topsport locaties zijn er twee hallen die bestemd zijn voor breedtesport en recreatief gebruik.

Het centrum wordt ook veel gebruikt voor beurzen, zakelijke bijeenkomsten en exposities, en is continu in ontwikkeling.

​​​​​​​​​​​​​​

De eerste elektrotechnische klus

Na een aantal jaren voornamelijk lampen te hebben geleverd, en hier en daar te hebben geadviseerd over licht, werd ons de opdracht gegund om een aantal ruimtes te ‘verLedden’. Waar zich TL buizen bevonden, werden deze vervangen door Led TL buizen. Ook versleten armaturen en halogeenspots werden vervangen door Led spots.

Een mooie opdracht voor Holland Elektrotechniek, die wij grotendeels hebben uitgevoerd met voornamelijk Philips producten.

Vanuit deze samenwerking, die naar volle tevredenheid verliep, ontstond een nieuwe klus: een sporthal compleet verLedden, feitelijk de complete verlichting vervangen naar Led.

Ook hebben we de buitenverlichting aangepast. Alle spandoeken en banners die daar hangen, worden nu veel mooier uitgelicht en zijn daardoor veel beter zichtbaar.Kortom: ook aan de buitenzijde staat het Topsportcentrum te stralen in Ledverlichting.

Topproject Topsporthal 1

Dit is de top hal, waar de grote sportwedstrijden worden gespeeld waar ook vaak publiek en televisie bij aanwezig is. In deze hal hingen aanvankelijk 85 Highbay armaturen van elk 400 watt met in totaal 1000 lux op de vloer.

De vraag vanuit het Topsportcentrum was om hier naar 2000 lux op de vloer op te schalen, omdat dit nodig is voor de huidige 4K opnames voor televisie. Daarbij was het uiteraard belangrijk dat dit licht niet de sporters zou verblinden.

Bovendien wilde men dit kunnen inregelen alleen op bepaalde vooraf ingestelde momenten, alleen wanneer er televisie opnames plaatsvinden. Voor een training is een dergelijk hoog niveau niet nodig en zou er alleen maar onnodig energie verloren gaan.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Lichtplan voor topsport niveau

We hebben daar een mooi op maat passend lichtplan voor gemaakt en via slimme actoren, drivers en Dali protocollen een effectief dimsysteem bedacht.

Het is voor de persoon die de verlichting in de hal bedient, zo gemaakt dat de 99 nieuwe Led Highbay armaturen geschakeld kunnen worden en de geautoriseerde lichtsterkte eenvoudig ingesteld kan worden op een duidelijk display.

Kortom bijzonder gedetailleerd en specialistisch maatwerk, met mooie degelijke technieken en voor de klant een super eenvoudig te gebruiken systeem waar we bij Holland Elektrotechniek echt trots op zijn.

Verder met energie besparen

Inmiddels is het grootse gedeelte van het gebouw voorzien van Led verlichting. Daarbij is een belangrijke factor er voor te zorgen dat deze niet onnodig aan staan.

Door ons team van elektriciens zijn bewegings sensoren geplaatst in alle ruimtes waar niet vaak iemand aanwezig is. Dit is op zich niet heel ingewikkeld, en wel heel duurzaam.

Hierdoor wordt voorkomen dat het licht onnodig dagen achter elkaar brandt.

Er zijn echter ook technische ruimtes, waarbij het wel wenselijk is om continu licht in de ruimte te hebben wanneer men daar aan het werk is van tijd tot tijd.

Daarvoor zijn sensoren van Steinel gebruikt die onderling ook koppelbaar zijn met elkaar.

Hierdoor kunnen we er in de grotere ruimtes voor zorgen dat met een extra bewegingssensor de gehele ruimte wordt gedetecteerd doordat deze sensoren met elkaar gekoppeld zijn.

Is het lichtwerk nu dan klaar?

Wij denken dat het elektrotechnisch werk nooit helemaal klaar zal zijn bij het Topsportcentrum, er is altijd wel iets te doen en nog ruimte voor verbetering. Zo weten wij dat er weer een grote klus staat aan te komen met Topsporthal 2.

Ook daar zullen iets soortgelijks gaan maken als we gedaan hebben in Topsporthal 1. Met een ander type armaturen en een ander protocol, hoewel onze klant en de bezoekers van de hal daar niets van zullen merken.
Het wordt weer heel effectieve verlichting die super eenvoudig bedienbaar zal zijn.

En daarna?​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Holland Elektrotechniek staat altijd klaar voor het Topsportcentrum voor een volgend project in hun gebouw.Want zo werken wij graag: met elkaar en door elkaar te helpen.

Wilt u ook geholpen worden? Heeft u lichttechnische vragen, een mooi project of misschien heeft u elektriciens nodig?

Holland Elektrotechniek leert graag met u samen te werken!


< GERELATEERDE INFORMATIE >

Holland Elektrotechniek | Topsportcentrum Rotterdam