Close

HALVERLICHTING ENERGIE BESPAREN

‘Energie besparen is eigenlijk in elke hal, welke toepassing of gebruik deze ook heeft, op een aantal manieren eenvoudig te realiseren.’ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Een vraag die veel gesteld wordt is: hoe kan ik energie besparen met mijn halverlichting? In deze video gaan we daar wat verder op in.

Kiezen voor Led verlichting draagt daaraan al veel bij, er wordt daarmee vaak wel 60% tot 70% aan energie bespaard op de verlichting.

Maar ook door gebruik te maken van sensoren is een flinke extra besparing mogelijk, doordat licht dan alleen brandt wanneer dat nodig is.

De functie van de hal speelt een belangrijke rol en als gevolg daarvan ook hoe de hal wordt gebruikt, op welke momenten en hoe vaak.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Energie besparen in uw hal is dus eenvoudig te realiseren. Kijk de video voor meer uitleg en lees de informatie verder op deze pagina.

Werkzaamheden voor een hal

De elektrische werkzaamheden zijn zeer variërend, en kunnen onder andere bestaan uit het aanleggen van een datanetwerk, noodverlichting, krachtstroom installaties, flexibele machineparken en van camera beveiliging tot verlichting.

Alle facetten zijn van toepassing in de diverse hallen. Onze klanten vragen ons steeds vaker niet alleen om compleet te installeren, maar ook om energie advies. De vraag is hoe er gebouwd kan worden op een manier waardoor het verbruik van energie zo beperkt mogelijk is.

Dit is niet alleen omdat overheden dit aanmoedigen, maar simpelweg natuurlijk ook vooral omdat minder energie verbruik resulteert in minder kosten. Hoe minder energie u verbruikt, des te kleiner de aansluitwaarde van uw hal en dus hoe minder vastrecht u betaalt. Dit is een eerste motivatie om energie te besparen.

Verder zijn er tal van mogelijkheden om het gebruik te reduceren, maar ook om gebruik te compenseren zoals met zonnepanelen. Om energie te besparen kunt u bijvoorbeeld denken aan Led verlichting, daarover verder op de pagina meer.

Verlichten van een hal

Grote hallen zoals werkplaatsen, fabriekshallen en opslagloodsen, maar ook maneges hebben ieder een eigen functie. Afhankelijk van de toepassing en het gebruik dient elke hal op precies de juiste manier te worden geïnstalleerd en verlicht.

Tegenwoordig hebben we natuurlijk vaak de vraag van de klant, maar ook van instantie en overheden welke mogelijkheden er zijn om het energie verbruik te reduceren.

De kortste klap is gewoon de bestaande conventionele verlichting te vervangen voor Led verlichting. Op dit moment is daar direct zo’n 70% besparing te behalen.

De meest gebruikte verlichting in hallen zijn enerzijds puntverlichting en anderzijds lijnverlichting.

Op de eerste plaats de zogeheten puntverlichting met halstraler, Highbay ofwel klok armaturen. In de praktijk en in gebruik eigenlijk allemaal hetzelfde, maar ieder met een eigen naam. Hier zitten vaak 250 watt of 400 watt gaslampen in die met hun voorschakelapparaat snel 10% extra verbruiken.

Ten tweede lijnverlichting. Dat zijn vaak rijen met TL armaturen met TL buizen van 58 watt per stuk; ook hier is zomaar 13% extra verbruik door het voorschakelapparaat.

Makkelijk besparen met Led

Als u besluit over te gaan op Led verlichting is dat eigenlijk heel eenvoudig om te doen. U vervangt de aanwezige Highbay armatuur voor een Led Highbay armatuur en in uw lijnverlichting vervangt u de TL buis voor een Ledbuis.

U bespaart hierdoor veel energie en heeft de investering vaak al met een jaar terug verdiend, op een relatief eenvoudige en snel te realiseren manier.

Als u iets verder kijkt, dan zijn er meer mogelijkheden om extra energie te besparen. Zeker als er bijvoorbeeld lichtkoepels zijn, adviseren wij hiervoor het gebruik van sensoren. Afhankelijk van de inval van (de hoeveelheid) daglicht kan hiermee de verlichting automatisch worden gedimd.

Dimmen op licht betekent ook dimmen in het energieverbruik. Daarmee is er vrijwel altijd voldoende licht, maar dus nooit te veel.

Besparen door dikkere kabels

Een wat minder bekende manier om veel energie te besparen is het gebruik van iets dikkere kabels. Doordat er een dikkere kabel wordt gebruikt, kan de stroom er makkelijker doorheen en is er dus minder weerstand.

Weerstand levert warmte op en dat zorgt in elektrische installaties bij elkaar meestal voor een heel behoorlijk verlies.

Wij kunnen voor u heel goed uitrekenen wat de extra kosten zijn voor een kabel die een maatje groter is en wat voor die specifieke kabel de terugverdientijd is.

Kortom: alleen maar ‘gewoon’ een hal installeren doen wij niet, wij kijken graag met u naar de mogelijkheden en kansen die er liggen en helpen u graag daarin passende keuzes te maken, of goede alternatieven te vinden.

Leuk en interessant project

Holland Elektrotechniek ziet in het installeren van een nieuw hal of een bestaande hal ombouwen tot een nieuwe functie altijd leuk en interessant project. Daarbij gaan we een uitdaging nooit uit de weg, kom maar op.

De toepassingen van verschillende hallen kunnen nogal uiteenlopend zijn, waardoor er elektrisch best nog wel eens wat wordt gevraagd. Denk aan grote machines die natuurlijk voldoende vermogen moeten krijgen om gebruikt te kunnen worden.

Maar ook eventuele flexibiliteit van stroom aansluitingen is een goed punt om over na te denken bij het inrichten van een hal. Onze elektriciens genieten er in elk geval weer van als we een mooie hal goed elektrisch hebben geïnstalleerd en deze in bedrijf wordt genomen.

Of het nu gaat om een grote fabriekshal of een speelparadijs: Holland Elektrotechniek vindt het elektrisch installeren altijd en hoe dan ook een mooie klus.


< GERELATEERDE INFORMATIE >

Holland Elektrotechniek | Halverlichting Energie Besparen